Maandag 29 september tot en met Zondag 5 oktober - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Martijn Rietveld - WaarBenJij.nu Maandag 29 september tot en met Zondag 5 oktober - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Martijn Rietveld - WaarBenJij.nu

Maandag 29 september tot en met Zondag 5 oktober

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Martijn

06 Oktober 2008 | Suriname, Paramaribo

Maandag 29 september tot en met vrijdag 3 oktober.
Over deze dagen weinig bijzonders te melden, vandaar dat ik er maar een samenvatting van maak. Voornamelijk zal ik vertellen over de gebeurtenissen na stage. Dinsdag op stage moest er ineens iemand van ons (de stagaires) mee naar BERGENDAl, waarom ik uiteindelijk mee ging is me ook niet helemaal duidelijk, maar hoe dan ook ik ging mee. Alle andere mensen die mee gingen hadden allemaal lekker een spijkerbroek aan en ik me nette broek, schoenen en blouse, lekker handig dus. Er was een meneer van Johnson Diversy mee om te kijken hoe de lodges schoongemaakt moeten worden en met wat voor materialen.
Dinsdag avond had ik voor het eerst Salsa les. Was op zich best grappig. We hebben de basispasjes geleerd van de merengue en de salsa dans. De leraar is een ontzettende grappige vent die echt super fanatiek is in zijn lessen. Naar mijn mening is tie wel een tikkeltje oversekst maar dat maakt het ook wel weer grappig. De les duurde van 6 tot ongeveer 8 uur. Na de les ben ik gaan betalen voor alle aankomende lessen, want het leek me toch wel grappig om mee door te gaan. Na dansles gingen we uit eten. Natuurlijk bij Zus&zo deze keer koos ik dan toch voor wat anders en werd het een pasta gerecht. Heel erg lekker met kip, pesto en nog veel meer. Nog wat contact gemaakt met een paar locals en daar gezellig een biertje mee gedronken. Woensdag was een vrije dag voor ons. Er was Suikerfeest dus alle winkels waren dan ook dicht. Verder eigenlijk weinig mee gekregen van deze dag. Op Leliedorp scheen een grote happening geweest te zijn maar dat wisten we niet dus dat hebben we gemist, helaas. Hoe dan ook, ik ben bezig geweest met Ravenszwaay, door moet ik immers ook eind van dit jaar mee klaar zijn. Donderdag was een rustige dag. Kim besloot om met een paar meiden naar een masseur salon ding geval te gaan. En ik heb lekker thuis op de bank gezeten. Vrijdag ochtend bleek dat de massage bij Kim niet helemaal goed was gegaan, ze had moeite met lopen en besloot thuis te blijven, in ieder geval de ochtend. Hans vond echter dat ze de hele dag thuis moest blijven omdat we zaterdag hard moesten werken in B&D. Vrijdagavond had ik weer Salsa les, hoe gezellig die man ook is,ik heb toch besloten te stoppen want het is toch echt niet mijn ding. Sorry dames in Nederland:P. Om het vrijdag avond makkelijk te houden zijn we naar frietpunt.nl gegaan, de Nederlandse snackbar. Er was daar een Nederlandse vent die nogal dronken was en (schijnbaar) ook leraar was geweest. Het was me gelijk duidelijk waarom hij leraar WAS geweest, aangezien iemand met zo’n drankprobleem niet voor de klas kan staan. Hij had wel zin om een gesprekje met ons te beginnen maar daar hadden we niet zo’n zin in. Nadat ik een paar keer beleefd had gevraagd of hij weg wilde gaan begon hij te schelden en ging hij dan toch maar met veel gescheld en gevloek de auto in. Persoonlijk hoopte ik dat hij zichzelf om een boom zou vouwen. Tot nu toe niks gehoord van een dronken Nederlander die zichzelf het ziekenhuis in heeft gereden.

Zaterdag 4 september:
Vandaag was dan een ‘’grote’’ dag. We gingen 2 lodges inrichten op B&D. We verzamelden om 7 uur bij het kanoor van Kersten. Hans had zijn dochter Pam ook mee genomen. Rond een uur of 9 waren we op B&D, we konden pas om 10 uur beginnen omdat ze desbetreffende lodges nog niet helemaal af waren. Het was nog een vervelende klus om alle meubels uit de container te krijgen. Alles stond door elkaar, de inhoud was erg slecht aangegeven en sommige spullen waren vochtig en er ontbraken veel spullen. Het projet van de 19 containers die gaan komen zal echt een ramp worden als die ook zo chaotish en half ingepakt zijn in. Hoe dan ook, hans liet me zelf een stukje rijden in zijn auto. Auto stond op de weg geparkeerd en moest ergens anders heen. Hans gaf me de sleutels en zei: hier succes ermee. Dus ik stap in de auto. Een automaat natuurlijk. Ik heb nog nooit in een automaat gereden maar gelukkig had ik goed opgelet als Hans of Benito reed. Ik wist dus wel ongeveer hoe het werkte. Het is wel wennen dat je eigenlijk maar 1 voet moet gebruiken. Ik dus remmen en gas geven tegelijk, natuurlijk omdat ik gewend ben om met de linkervoet de koppeling op te laten komen. Das dus in een automaat niet de bedoeling, gewoon met de rechtervoet gas geven en remmen. Wel even wenen dus maar de volgende keer zal het foutloos gaan.:) Het rijd overging wel super makkelijk zo’n automaat omdat je dus die koppeling niet hebt, heel handig het stuk weg waar je overheen moet vol gaten, kuilen, greppels en hobbels zit. Na de perkeer ervaring gingen we dan door met de lodges. We hadden een kraanwagen gehuurd om alle meubels op het balkon te krijgen van de lodge die tegen de heuvel aangebouwd is. Er is namelijk nog geen trap en die meubels zijn behoorlijk zwaar. Het was in ieder gavel vet handig zo’n kraanwagen want alles was supersnel boven. Tijdens het uitpakken al kwamen we erachter dat alle meubels veel te groot zijn voor de lodge. Wat er op papier goed en ruimtelijk uitziet is in werkelijkheid erg krap waardoor er weinig bewegingsruimte overblijft. Hoe dan ook, alles neergezet en verder de boel de boel gelaten. Er komt nog een team om te kijken hoe de inrichting uiteindelijk bevalt. Daar zullen dus nog wel een paar veranderingen in komen. De lunch was overging er goed. Rijst met bruine bonen en kip. Grappig om te zien dat de Surinamers na de lunch gewoon een middagdutje doen.
Nadat alles in elkaar zat en ingericht was zijn we weer terug gereden naar Paramaribo. Onderweg natuurlijk weer een biertje gedronken en uiteindelijk waren we om een uur of 5 weer thuis.
In de avond zijn we naar Alexandra gegaan om daar lekker pannenkoeken te gaan eten. We zouden nog een film gaan kijken maar die meiden waren zo aan de babbel dat het daar uiteindelijk niet van gekomen is. Ik ben ergens halverwege de verhalen over de mannelijke bevolking van dit land in een hangmat in slaap gevallen.

Zondag 5 september:
Ik was eigenlijk al veel te vroeg wakker. Dus ik besloot om lekker buiten te gaan zitten in mijn hangmat met een KIJK die ik nog moest lezen. Kim werd wat later wakker en daarna ontstond er een woordenwisseling waaruit volgde dat ik even een tijdje voor mezelf nodig had. Ik besloot maar een stuk te gaan lopen. Ipod mee en lopen maar. Ik was alleen vergeten dat de zon hier om 11 uur al aardig goed schijnt. Rond half 2 was ik weer terug en Kim was gaan zwemmen. Ik ben gaan werken aan Ravenszwaay en ondertussen natuurlijk ook 100duizend andere dingen gedaan omdat huiswerk natuurlijk helemaal niet leuk is. Tis nu inmiddels half 8 en heb door dat het niet verstandig was om 2.5 uur in de volle zon de gaan lopen zonder zonnebrand. Ik heb nu een rode cirkel rond mijn nek en mijn gezicht is zo rood als het bovenste licht van een stoplicht. Gaat wel weer over. Kim is naar het internetcafé gegaan en ik ga zo maar eens slapen.
Dames heren, een fijne dag verder en dank voor het lezen van deze hele week ik hoop dat u weer genoten heeft!!

• 06 Oktober 2008 - 12:46

Marijke:

Nou ik heb weer genoten hoor :p
    volgende keer zonnebrand opdoen hea :p

• 06 Oktober 2008 - 12:48

Maliebaan:

Femke is hier en we hebben net samen je verhaal gelezen :) Zij vindt het heel leuk wat je schrijft, en ik ook. Jammer dat je stopt met de salsa-lessen. Spannend, dat rijden in een auto met automaat!
    Groetjes en dikke knuffel van (oma en)Femke

• 06 Oktober 2008 - 13:01

Maliebaan:

Het kwam een beetje raar over, dus we schrijven het nóg maar een keer:
    Femke is hier en we hebben net samen je verhaal gelezen :) Zij vindt het erg leuk wat je schrijft, en ik ook. Jammer dat je stopt met de salsa-lessen. Spannend, dat rijden in een auto met automaat!
    Groetjes en dikke knuffel van (oma en) Femke

• 06 Oktober 2008 - 13:09

Maliebaan:

Het staat er toch goed, nu dus 2x. Ik begrijp denk ik ook waarom de eerste keer de zinnen over elkaar heen stonden :( en dus onleesbaar waren: we hadden de tekst vergroot tot 125% en niet eerst naar 100 teruggezet!
    Tis maar dat je het weet...

• 06 Oktober 2008 - 14:15

Thuisfront:

(bij zaterdag) Ook wat moois: dus er zijn nu -tig containers met te grote spullen onderweg.... :| Als dat maar goed komt!?
    Volgende keer parasolletje meenemen als je gaat wandelen :p

• 08 Oktober 2008 - 19:24

Margot Van Leth:

Hallo Martijn,
    Vandaag hoorde ik van je moeder dat je in Suriname zit. Ik heb nog niet alles gelezen, maar zo te zien bevalt het je wel.Ik wens je veel succes en binnenkort ga ik weer verder met lezen.
    Groeten, Margot van Leth, Cals College!