Vrijdag, Zaterdag en Zondag!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Martijn Rietveld - WaarBenJij.nu Vrijdag, Zaterdag en Zondag!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Martijn Rietveld - WaarBenJij.nu

Vrijdag, Zaterdag en Zondag!!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Martijn

15 September 2008 | Suriname, Paramaribo

Vrijdag 12 september
Ik moet vandaag (zondag) alweer typen voor ruim 2 dagen.
Vrijdag was een prima dagje. Kim en ik zijn gewoon om 7 uur begonnen op kantoor, we zouden tot een uur of 1 blijven. Ik ben langzaam weer begonnen met Ravenszwaay en verder emails gestuurd en en beetje ge-skyped. Om half 2 gingen we naar huis. De rest van de middag zijn we bezig geweest met nog wat spullen kopen zoals een nieuwe handdoek. We wilden de telefoon waarmee we zouden kunnen internetten inleveren omdat het niet goed werkt. Dat kon natuurlijk niet en ze zijn een uur bezig geweest om het weer aan de praat te krijgen. Toen het eenmaal werkte waren we dan toch wel weer blij dat we u thuis ook internet zouden hebben! Eenmaal thuis aangekomen gelijk even gekeken of het nog werkte………nee natuurlijk niet. Het was al te laat om weer terug te gaan naar de winkel dus gaan we maandag gewoon weer.
We zouden in de avond film gaan kijken bij een aantal meiden, het ging alleen niet door omdat er niet helemaal goed rekening gehouden was met de rest van hun huisgenoten. Daarom besloten we om dan met dezelfde mensen mee uit eten te gaan bij Zus & Zo. Echt een prima restaurant waar je best lekker kan eten. Ik had iets met ossenhaas voor 42 SRD (iets meer dan 10 euro) Best betaalbaar dus. Ik heb ook een gast leren kennen Rajee, hij is wel Nederlanders maar hij heeft z’n kleurtje mee hier dus daar heeft tie geluk mee. We hebben samen lekker aan het PARBO bier gezeten, lekker bier maar wel licht van smaak. Het etiket lijkt trouwens p dat van Amstel. Rond een uur of 11 zijn we met z’n allen naar een kroegje gegaan en daarna nog door naar discotheek STARZ. Kim en ik zijn rond half 2 naar huis gegaan omdat we zaterdag een personoleelsuitje hadden van Kersten naar BERGENDAL. Onze goede vriend Chip kwam ons ophalen en om 2 uur lagen we in bed.

Zaterdag 13 september.
Om 10 voor 7 schrok ik wakker. We hadden onze wekkers gezet maar door nog onverklaarbare wijze zijn ze beide niet afgegaan. Nadat ik Kim wakker had geklopt zijn we ons vlug gaan klaar maken om naar Kersen te gaan. Half 8 was de afgesproken tijd maar kwart voor 8 was ook nog goed. Gelukkig waren we niet de laatste dus niemand keek ons raar aan. Na een plekje gezocht te hebben in de airco gekoelde bus gingen we voor de tweede keer op weg naar BERGENDAL. De reis er naar toe was weer een ervaring. Om 9 uur ging het eerste bier blik al open dus de stemming zat er snel in. Er werd veel gezongen en gelachen, er kwamen allerlei liedjes voorbij. Denk dan aan ik heb een potje met vet, en iets over sofie’’tje en nog veel meer.
Ik heb inmiddels ontzag gekregen voor de bauxiet weg, die weg is zo verschrikkelijk slecht dat het gewoon jammer is dat tie over 2 jaar geasfalteerd gaat worden. Ik vind eigenlijk dat tie weg gewoon moet blijven puur voor het echte Paramaribo gevoel. Maarja je kan je gasten eigenlijk niet 1,5 uur lang in een hobbelende bus laten zitten, waarbij de bus soms zo erg door een gat in de weg gaat dat je een halve meter uit je stoel gelanceerd word.
We begonnen weer bij het resort, veel mensen hadden het ressort nog nooit gezien en wisten dus niet eens hoe het eruit zag. Kim en ik deden weer vrolijk mee met de rondleiding en dan vallen er toch weer andere dingen op. Nadat we nog een broodje gegeten hadden zijn we weer verder gereden naar het Adventure Centre. Vandaag mocht iedereen een activiteit uitkiezen om te doen. We konden kiezen uit, kano’’en, hiking, mountainbiken en de kabelbaan. Na lang getwijfeld te hebben koos ik uiteindelijk voor mountenbiken. Ik had wel zin om me even in het zweet te werken. Goolio was onze begeleider en hij is tevens ook een soort van eigenaar van het Adventure Centre. Ik kon natuurlijk niet op weg zonder eerst goede beveiliging te hebben. Ik kreeg een helm en been beschermers, niet super comfortabel maar wel erg handig. Mijn fiets was een prachtige rode TREK fiets met alles erop en eraan. Volledig geveerd en dikke schijfremmen. Nadat iedereen z’n bescherming had gingen we op pad, Goolio en Emmersen waren onze begeleiders. Het gebied waar we gingen fietsen lag een klein stukje verderop dus we mochten ook nog over de bauxiet weg fietsen. 5 minuten later gingen we van de weg af en ging het al gelijk vrij steil omhoog. En inderdaad het zweet stond gelijk overal. Halverwege de rit was er ook een speciaal parcours aangelegd. Dat parcours bestond uit een soort van steiger die op een meter van de grond door dicht begroeid bos liep. Omdat ik eigenlijk de enige was van de Kersten groep mocht ik ook dat parcours op. Eigenlijk was dat nog niet bedoelt voor touristen, ik had dus weer een gelukje! Hoe dan ook dat parcours was al erg gaaf op sommige punten behoorlijk smal en dan is een meter hoog toch best hoog, natuurlijk kwam ik er zonder kleerscheuren vanaf. Na ongeveer 3 keer achter elkaar het parcours gedaan te hebben was ik helemaal gesloopt en moest ik even uitrusten. Ik vond het echt heerlijk om me zo hard in te spannen zodat ik al m’n energie kwijt kon. Het parcours achter ons latend gingen we verder omhoog ik had m’n camera bij me dus af en toe heb k ook een foto gemaakt van het geweldige bos waar we doorheen fietsten. Op sommige punten fietste ik even alleen en dan hoor je zo ontzettend veel geluiden van alle dieren die in dat bos leven dat ik er gewoon helemaal stil van werd en alleen maar kon luisteren. Een tijdje later begon het lichtjes te spetteren wat al gauw over ging in een tropische harde regenbui. Ik was even bang voor mijn camera en telefoon maar daar was toch niks aan te doen, dus de zouden toch wel nat worden. Toen we boven aan de berg waren was de weg naar beneden al een heuse modder rivier/pad. De weg omlaag was echt geweldig, gewoonweg geweldig! Omlaag ging harder en harder, ik was helemaal gefocust op de weg zodat ik niet zou vallen, maar het was echt geweldig. Door de regen koelde het goed af en was het een lekker temperatuurtje. De modder zat al snel overal op me, op me kleren, mijn hoofd, op de fiets echt overal. Het is lastig om te omschrijven hoe het was, maar neem van mij aan dat de regen, de snelheid, het gevaar, de adrenaline en de modder het tot een avontuurlijke en niet te vergeten ervaring maakte!!!
Eenmaal terug in het Adventure Centre kreeg ik een applaus, kennelijk omdat ik zo zonder de modder zat.
Na een heerlijke lunch kon ik nog net even 20 minuten kanoën op de Suriname Rivier. Op het strandje is de overkant van de rivier een muur van groen waar je met ontzag tegenaan kijkt. Ik peddelde snel naar de overkant en werd weer helemaal stil. Het is zo indrukwekkend als je voor die muur van groen ligt., die ongeveer 30 meter hoog is De geluiden zijn zo bijzonder en overdonderend dat ook dat erg lastig te omschrijven is. Na zo een kwartiertje rond gedobberd te hebben ging ik terug naar het strandje. We moesten nog even opruimen en alles ging weer de bus is rond een uur of half 4. De terug weg was zo mogelijk nog leuker dan de heen weg. Er werd veel gezongen en gelachen en ook het bier was er in overvloed, elke flinke gat in de weg zorgde voor het nodige gegil waarop er dan weer hevig gelachen werd. Terug bij Kesten werd de bus nog even uitgeruimd en gingen Kim en Ik weer nar huis. Na een lekkere koude douche gehad te hebben en ng even lekker in de tuin gezeten te hebben gingen we door naar de verjaardag van Hester (een van de meiden die we in het zwembad hebben leren kennen) Ze vierde het in het restaurant onder hun huisje en we hebben lekkere pasta gegeten die je zelf kon samen stellen. Na het eten hebben we lekker na geborreld en we gingen rond half 1 naar Sza Sza Szu de plaatselijke discotheek. Ik voelde me in het begin niet helemaal op mijn gemak aangezien ik de enige blank jongen was tussen vele donkere Surinamers, maar al gauw kwamen er ook andere studenten en was ik niet de enige meer. Om half 3 hadden we het wel zo’n beetje gehad en zijn we naar huis gegaan. Uiteraard in combinatie met Taxi Chip! Toen ik om 3 uur in bed lag viel ik gelijk in een diepe slaap.

Zondag 14 september
Ik werd rond half 10 wakker en besloot maar op te staan omdat ik het te warm vond om verder te slapen. Ik besloot dat de hoeveelheid wasgoed in de hoek van mijn kamer zodanig groot werd dat ik moest gaan wassen. Het wassen is hier een heel gedoe omdat er geen warm water is. Ik zal even uitleggen hoe dat gaat.:
-Eerst moet je water koken, een braadpan vol. Dan loop je naar de wasmachine en hang je er een tuinslang in. Dan loop je naar de douche (die er naast zit) en draai je het kaantje open. Dan loop je terug naar de wasmachine en wacht je totdat je denkt hij vol gevoeg zit voor de kleding doe je hebt (niet meer dan 5 kilo was). Dan loop je terug naar de douche en doe je de kraan dicht. Dan moet je wachten tot je water goed warm is. Je gooit dan het warme water bij het koude en moet dan goed opletten of het water niet te warm is. Als het water te warm is doe je er weer koud water bij. Dan zet je het ding aan en doe je er wat wasmiddel bij. Als je denkt nou schuimt het goed dan doe je je kleren erbij. Dan regel je nog even de tijd in hoe lang dat ding draait en ondertussen zet je een tweede braadpan water op. Na een minuut of 6 dacht ik dat het wel goed was en haalde ik alles uit de machine. En deed het nog in de centrifuge. Die ernaast zit in dezelfde machine. 2 minuten later was ook dat klaar. Dan moet alles nog aan de waslijn om te laten drogen. Nadat ik dit hele ritueel 4 keer gedaan te hebben was ik weer helemaal klaar en hing alles te drogen aan de waslijn. Kim was inmiddels ook wakker en al snel werden we gebeld of we mee gingen zwemmen in t’VOS, een plaatselijk zwembad. Na me ff omgekleed te hebben en spullen gepakt te hebben stapten we bij Chip in de auto en gingen we ervandoor. Chip had tot 6 uur ochtends gewerkt en we hadden hem om 1 uur wakker gebeld, wisten wij veel.
De rest van de middag hebben we lekker rondgedobberd in het zwembad met Rajee, Alexandra en Eefje. We besloten we bij Alexandra om lekkere Hollandsche Pannenkoeken te gaan eten!! We gingen rond een uur of 6 weg uit het zwembad. Pas om half 9 zaten we aan de pannenkoeken die overigens wel traditioneel Hollandsch lekker waren, helaas geen kaas maar suiker en jam ging ook goed. Nadat Rajee en ik als echte mannen de afwas hebben gedaan hebben we nog wat foto’s gekeken die Alexandra had gemaakt. Half 11 waren we weer thuis en ging ik weer heerlijk slapen op het kussen met het coole kussensloop die ik van mijn buren heb gekregen toen ik weg ging uit Nederland. Oja het feit dat ik nu mijn verhaal over zaterdag en zondag op kantoor typ zal aangeven hoe druk ik het hier heb. De avonturen die ik vandaag beleef typ ik vanavond wel weer.

• 15 September 2008 - 14:15

Thuisfront:

SUPER!!!!!
    En die wasgoedoefening: respect!

• 15 September 2008 - 18:41

Amersfoort:

Bij die was komt heel wat planning en organisatie kijken zie ik al. Aan jou dus vast wel toevertrouwd. Of vraag je Chip de volgende keer de weg naar de wasserette?

• 16 September 2008 - 23:07

Maliebaan:

... heeft weer genoten van de verhalen en ook je foto's op die andere site bekeken. Móóóói!!